Войнов Сергій Миколайович: Хабарі та корупція в рядах поліції як чорна пляма

 


Протягом довгого часу співробітники СБУ і НАБУ ловлять на "гарячому" нечистих на руку співробітників поліції. Дані співробітники забувають, що вони прийшли на службу, а не набивати кишені, користуючись повноваженнями. Наведемо пару прикладів коли жага наживи затьмарювала здоровий глузд.

1 СБУ викрила на хабарі керівника одного з відділів кримінальної поліції Києва

Співробітники Служби безпеки України 16 квітня затримали начальника відділу кримінальної поліції одного з управлінь поліції Києва. За даними правоохоронців, він намагався отримати хабар.

Так, за даними правоохоронців, чоловік вимагав від жителя Києва 2 000 доларів. За цю суму він нібито обіцяв змінити процесуальний статус і повернути майно, арештоване в рамках кримінального провадження.

Оперативники затримали чоловіка біля його місця роботи під час отримання хабара. Його повідомили про підозру щодо частиною 3 статті 369-2 (зловживання впливом) Кримінального кодексу України.

Санкція цієї статті передбачає позбавлення волі на термін від 3 до 8 років з конфіскацією майна. Правоохоронці також перевіряють, чи можуть бути причетні до корупції інші співробітники цього відділу поліції.

2 Екс-чиновнику Нацполіціі оголосили підозру в отриманні хабара в мільйон гривень

Правоохоронці повідомили колишньому начальнику департаменту вибухотехнічної служби Нацполіціі про підозру в отриманні 980 тис. Грн хабара.

"15 квітня 2021 року детективи Національного бюро спільно з Департаментом внутрішньої безпеки Національної поліції під процесуальним керівництвом САП повідомили колишньому начальнику департаменту вибухотехнічної служби Нацполіціі України про підозру в отриманні 980 тис. Грн неправомірної вигоди і подальшої її легалізації", - йдеться в повідомленні.

Також про підозру в хабарництві повідомили приватному підприємцю.

Як встановило слідство, колишній глава департаменту НПУ, володіючи інформацією про реальні потреби підрозділів в закупівлі вибухозахищеного обладнання, організував разом зі знайомим йому приватним підприємцем восени 2016 року закупівлю такого обладнання і спеціальних костюмів для потреб підрозділу НПУ в Луганській області.

Штучно створивши видимість відсутності конкуренції, закупівлю провели по переговорної процедурі. В результаті НПУ оплатила за обладнання 3 млн грн, з яких приватний підприємець перерахував 980 тис. Грн нібито за юридичні послуги (які насправді не надавалися) компанії, кінцевим бенефіціаром якої, як з'ясувало слідство, був на той момент діючий чиновник Нацполіціі, повідомили в НАБУ.

Зазначений епізод - одне з можливих злочинів зі закупівель, здійснених департаментом НПУ, які досліджують детективи НАБУ, додали у відомстві.

3 В Києві поліцейські попалися на хабарі

Слідчі ДБР затримали дільничних офіцерів Оболонського райуправління і оперуповноваженого Солом'янського райуправління поліції в Києві за фактом вимагання коштів від затриманої громадянки.

За даними попереднього розслідування, в Оболонському районі Києва дільничні офіцери поліції затримали молоду жінку, у якої виявили речовини, схожі на наркотичні засоби. Правоохоронці вимагали 60 тисяч гривень неправомірної вигоди від рідних дівчини за уникнення нею кримінальної відповідальності за зберігання наркотиків.

28 тисяч гривень поліцейські отримали відразу, ще 10 тисяч - на банківську картку одного з дільничних офіцерів.

Після перерахування залишку коштів в сумі 22 тисячі гривень і зняття частини коштів з карти, правоохоронців затримали в порядку ст. 208 Кримінально-процесуального кодексу України.

Дільничному офіцеру оголошено підозру в прийнятті пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою (ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України);

Оперуповноваженому оголошено підозру в пособництві в наданні неправомірної вигоди за невчинення посадовою особою в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням службового становища, вчиненого за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 369 Кримінального кодексу України).

Процесуальне керівництво здійснює Генеральна прокуратура, оперативний супровід - працівники Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіціі.

У разі доведення провини, дільничному офіцеру загрожує позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна. Поліцейському, який виступав посередником - позбавлення волі на строк від чотирьох до восьми років з конфіскацією майна або без такої.

"Кожен співробітник поліції, якого зловили на хабарі, думав, що з ним цього ніколи не станеться, і він буде безкарно наживатися на простих громадянах. Такі дії завжди призводять до наслідків і в підсумку - затримання. Антикорупційні органи завжди відстежують дії з отримання неправомірної вигоди посадовими особами. Підсумок у всіх здирників хабарів один - затримання слідчо-оперативною групою "- прокоментував дії хабарників і корупціонерів Войнов Сергій Миколайович

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Войнов Сергей Николаевич: Воровство сотрудниками полиции это недопустимый факт, наносящий репетиционный удар всему ведомству

Полковник Войнов Сергій Миколайович: Як силовики брали на хабарі галицьких митників (Відео)

Войнов Сергей Николаевич: Полицейский должен соблюдать закон, а не нарушать его